Na ile sposobow mozna umiescic na szachownicy 3x3 litere K i litere L jesli na jednym polu moze stac jedna litera. jakie jest prawdopodobienstwo ze litery K i L nie znajda sie w tym samym wierszu ani w tej samej kolumnie.
z gory dziekuje zap omoc i wyjasnienie
szachownica
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- dramacik
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
szachownica
Rozumiem, ze jest jedno L i jedno K do postawienia na szachownicy 3x3?
Jesli tak to jest 9 mozliwosci zeby ustawic L i dla kazdej z nich 8 mozliwosci zeby ustawic K. Wszystkie mozliwosci sie roznia, wiec jest ich \(\displaystyle{ 9\cdot8=72}\).
Mozliwosci ktore spelniaja zalozenie, ze K i L sa w roznych wierszach i kolumnach jest tyle:
jest 9 mozliwosci ustawienia K, nastepnie tylko 4 mozliwosci ustawienia L (pozostale 4 pola leza w tej samej kolumnie lub w tym samym wierszu), tak zeby spelnialy zalozenie. Prawdopodobienstwo wynosi wiec \(\displaystyle{ \frac{9\cdot4}{72}=\frac{1}{2}}\)
Jesli tak to jest 9 mozliwosci zeby ustawic L i dla kazdej z nich 8 mozliwosci zeby ustawic K. Wszystkie mozliwosci sie roznia, wiec jest ich \(\displaystyle{ 9\cdot8=72}\).
Mozliwosci ktore spelniaja zalozenie, ze K i L sa w roznych wierszach i kolumnach jest tyle:
jest 9 mozliwosci ustawienia K, nastepnie tylko 4 mozliwosci ustawienia L (pozostale 4 pola leza w tej samej kolumnie lub w tym samym wierszu), tak zeby spelnialy zalozenie. Prawdopodobienstwo wynosi wiec \(\displaystyle{ \frac{9\cdot4}{72}=\frac{1}{2}}\)