4mężczyzn i trzy kobiety - szereg,losowanie biletów do k

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
optik

4mężczyzn i trzy kobiety - szereg,losowanie biletów do k

Post autor: optik »

Proszę o pomoc:
1. W szeregu ustawiamy losowo 4 menzczyzn i 3 kobiety. Jakie jest prawdobodobieństwo, że żadne dwie osoby tej samej płci nie będe stały obok siebie?

2. Dwudziestoosobvowa klasa, w której jest 6 dziwcząt otrzymała 5 biletow do kina, którą rozdzielono w wyniku losowania. Jakie jest prawdopod. że bilety otrzymały 5 dziewczęta.

3. Jakie jest prawdopod. ze spośród siedniu przypadkowo spotkanych osób co najmniej 2 urodziły sie w tym samym dniu?

Sam kombinatoryke miałem już dośc dawno i wszystko mi sie miesza.
Z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

4mężczyzn i trzy kobiety - szereg,losowanie biletów do k

Post autor: ariadna »

3)
\(\displaystyle{ \overline{\Omega}=W_{7}^{7}=7^{7}}\)
Łatwiej będzie policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli takiego, gdy każda z 7 osób urodziła się w innym dniu tygodnia:
\(\displaystyle{ \overline{A^{,}}=7!}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
\(\displaystyle{ P(A^{,})=\frac{\overline{A^{,}}}{\overline\Omega}}\)
A prawdopodobieństwo naszego zdarzenia:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A^{,})}\)
junOn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sty 2006, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

4mężczyzn i trzy kobiety - szereg,losowanie biletów do k

Post autor: junOn »

1) To bedzie tak mamy 7 osob w tym 4 chłopcow i 3 dziewuszki.
Nie moga stac obok siebie wiec ustawiasz to w ten sposob CH D CH D CH D CH
a wiec dziewczyny moga stac na 3! a chlopcy na 4!. Wynik to jest 3! x 4! czyli 144

2)
\(\displaystyle{ \omega}\) = \(\displaystyle{ C_{20}^{5}}\) = 15504
moc A = \(\displaystyle{ C_{6}^{5}}\)
a P(A) juz sobie sam policz Sorki jesli jakies bledy zrobilem w tym texie ale nowy jestem
ODPOWIEDZ