Trzech strzelców strzela niezależnie od siebie do tarczy. Prawdopodobieństwo, że trafią, to kolejno 0,6 ; 0,8 ; 0,9
Obliczyć prawdopodobieństwo, że tarcza zostanie trafiona 2 razy.
Mamy osiem zdarzeń elementarnych, w tym 3 pasujące. Ponieważ strzały są niezależne, prawdopodobieństwo każdego z nich będzie iloczynem, czyli:
t - trafiona, n - nietrafiona
1) 0,6 * 0,8 * 0,1 (t,t,n)
2) 0,6 * 0,2 * 0,9 (t,n,t)
3) 0,4 * 0,8 * 0,9 (n,t,t)
I co dalej? Prawdopodobieństwo będzie iloczynem tych prawd., czy trzeba się jakoś odnieść do mocy przestrzeni?
Pozdrawiam.
Prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Dodaj te liczby a otrzymasz szukane prawdopodobieństwo.
A - tarcza zostanie trafiona 2 razy.
B - tarcza zostanie raz nietrafiona.
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|B_1)P(B_1)+P(A|B_2)P(B_2)+P(A|B_3)P(B_3)\\
P(A)=0,8\cdot 0,9 \cdot 0,4 + 0,6\cdot 0,9\cdot 0,2 + 0,6\cdot 0,8\cdot 0,1=0,444}\)
A - tarcza zostanie trafiona 2 razy.
B - tarcza zostanie raz nietrafiona.
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|B_1)P(B_1)+P(A|B_2)P(B_2)+P(A|B_3)P(B_3)\\
P(A)=0,8\cdot 0,9 \cdot 0,4 + 0,6\cdot 0,9\cdot 0,2 + 0,6\cdot 0,8\cdot 0,1=0,444}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
Prawdopodobieństwo warunkowe
hej mam problem umie ktos rozwiazac to zadanie:
W urnie sa 3 kule w tym n białych. Wyjęto dwie kule i włożono do drugiej urny, początkowo pustej. Z drugiej urny wyjęto teraz jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z drugiej urny kuli białej.
W urnie sa 3 kule w tym n białych. Wyjęto dwie kule i włożono do drugiej urny, początkowo pustej. Z drugiej urny wyjęto teraz jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z drugiej urny kuli białej.