Prawdopodobienstwo, urny i kule.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maximus_matematicus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 lut 2009, o 08:52
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobienstwo, urny i kule.

Post autor: maximus_matematicus »

W trzech urnach sa kule trzech roznych kolorow. Kul koloru pierwszego jest o dwie wiecej niz drugiego. Koloru trzeciego sa tylko dwie kule. Z trzech urn losujemy po trzech kulach bez zwracania i wrzucamy wylosowane kule do urny czwartej i piatej w taki sposob ze pierwsza wylosowana kule wrzucamy do urny piatej, druga do czwartej, trzecia do piatej itd.
Losujemy po dwie kule z urny czwartej i wrzucamy je do urny piatej. Kolejno losujemy dwie kule z urny piatej.
Wiedzac ze prawdopodobienstwo wylosowania z urny piatej dwoch kul tego samego koloru jest spelnia warunek :
\(\displaystyle{ \frac{6}{7} \ge P(A) \ge \frac{2}{29}}\)
oraz ze prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul tego samego koloru spelnia warunek
\(\displaystyle{ P(B) \ge \frac{1}{2}}\)
wyznacz liczbe kul w urnach.
ODPOWIEDZ