wykaż własność prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

wykaż własność prawdopodobieństwa

Post autor: natkoza »

Wykaż, ze jeżeli \(\displaystyle{ (\Omega,\mathcal{A},P)}\) jest przestrzenią probabilistyczną to dla dowolnych \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots A_n\in\mathcal{A}}\) jest
\(\displaystyle{ P(\bigcup_{k=1}^nA_k)=\sum_{k=1}^n(-1)^{k-1}\sum_{1\leq j_1< \ldots <j_n\leq n}P(\bigcap_{l=1}^kA_{jl})}\)


dowód pewnie będzie indukcyjny, ale nie mam pojęcia jak to zrobić :/
ODPOWIEDZ