Cześć, mam takie zadanie pomoże ktoś??:
Pewne przedsiębiorstwo ma trzy numery telefoniczne. Prawdopodobienstwo, iż w danej chwili korzysta się z danego numeru telefonu wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\). Oblicz prawdopodobieństwo tego że:
a) co najmniej jeden numer jest wolny
b) dokładnie dwa numer są wolne
Dzięki
Zapoznaj się z zasadami nazewnictwa tematów.
Prawdopodobieństwo - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Prawdopodobieństwo - zadanie
a)
\(\displaystyle{ 1- \left( \frac{3}{5} \right)^3=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \left( \frac{2}{5} \right)^2 \cdot \frac{3}{5}=...}\)
\(\displaystyle{ 1- \left( \frac{3}{5} \right)^3=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \left( \frac{2}{5} \right)^2 \cdot \frac{3}{5}=...}\)