Schemat Bernoulliego. Pytanie o liczbę prób.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
Schemat Bernoulliego. Pytanie o liczbę prób.
W schemacie Bernoulliego n-prób prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu przy jednej próbie to 1/100. Jaka musi być liczba prób, aby prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej 1 sukcesu przy n-próbach było większe od 1/2?
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Schemat Bernoulliego. Pytanie o liczbę prób.
\(\displaystyle{ {n \choose k} p^k q^{n-k}}\)
czyli prawdopodobieństwo n porazek ma być <0,5uzyskania co najmniej 1 sukcesu przy n-próbach było większe od 1/2?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
Schemat Bernoulliego. Pytanie o liczbę prób.
Tak jak napisałeś. Muszę znać liczbę prób, przy których prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej 1 sukcesu będzie większe od 1/2.
Sprowadza się to do rozwiązania czegoś takiego chyba:
\(\displaystyle{ {n \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) 0,01 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 099^{n-1}}\) > \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Tylko nie wiem jak to rozwiązać.
Sprowadza się to do rozwiązania czegoś takiego chyba:
\(\displaystyle{ {n \choose 1}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) 0,01 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 099^{n-1}}\) > \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Tylko nie wiem jak to rozwiązać.