N szuflad - K kul - L szuflad po dwie kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
niewiarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

N szuflad - K kul - L szuflad po dwie kule

Post autor: niewiarek »

Poległem Nie dałem rady z problemem.
Mam N szuflad, K kul. Jak policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że dokładnie w L szufladach będą po dwie kule (nie więcej).
Może łatwiejszy ( ) do obliczeń jest problem: N szuflad, K kul, L szuflad w których jest M kul
Dzięki za pomoc, ale to przerosło moją wiedzę z r-ku p-stwa.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

N szuflad - K kul - L szuflad po dwie kule

Post autor: lorakesz »

niewiarek pisze: Mam N szuflad, K kul. Jak policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że dokładnie w L szufladach będą po dwie kule (nie więcej).
EDIT:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\bar{V}^{K-2L}_{N-L}\cdot V^L_N \cdot V^{2L}_{K}}{\bar{V}^{K}_{N}}=\frac{(N-L)^{K-2L}\cdot \frac{N!}{(N-L)!}\cdot \frac{K!}{(K-2L)!}}{N^K}}\)
Ma to jakiś sens?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, o 16:18 przez lorakesz, łącznie zmieniany 4 razy.
niewiarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

N szuflad - K kul - L szuflad po dwie kule

Post autor: niewiarek »

Łał :?
Sprawdzę (na piechotę :) kilka przykładów). Wielkie dzięki

-- 25 lut 2009, o 11:48 --

Ale wtopa - moje poczatkowe pytanie nie miało sensu (!) - nie o to mi chodziło. Ale masakreska ;-(

Problem, który mnie nurtuje (nie jeden, ale na teraz muszę wiedzieć jak to policzyć):
Mam N szuflad, K kul. Policzyć ilość zdarzeń; liczba możliwych rozkładów; w ilu szufladach będą po dwie kule; w ilu 3 kule; w ilu 4 kule ... . Oczywiście w sytuacjach, 'dostatecznej' liczby kul K ;-)

Sorki za wtopę i dzięki za zaangażowanie.

-- 27 lut 2009, o 12:00 --

Ponawiam prośbę o pomoc :!:
ODPOWIEDZ