Do pociągu składającego się z n wagonów wsiada r pasażerów na chybił
trafił. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze do każdego wagonu wsiądzie przynajmniej
jeden pasażer.
n wagonów, r pasażerów
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
n wagonów, r pasażerów
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^n_r\cdot \bar{V}^{r-n}_{n}}{\bar{V}^r_n}=\frac{\frac{r!}{(r-n)!}\cdot n^{r-n}}{n^r}=
\frac{\frac{r!}{(r-n)!}}{n^n}}\)
Chyba w ten sposób.
\frac{\frac{r!}{(r-n)!}}{n^n}}\)
Chyba w ten sposób.