Proszę o rozwiązanie tego zadania, z góry dziękuje
W grupie 20 dziewcząt 3 mają na imię Julia. Wybieramy z tej grupy 3-osobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo, że znajdzie się w niej przynajmniej jedna Julia.
Grupa dziewcząt
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 14 razy
Grupa dziewcząt
zdarzenie odwrotne A' - nie będzie żadnej Julki
\(\displaystyle{ |A'| = 17 \cdot 16 \cdot 15}\)
\(\displaystyle{ |\Omega| = 20^3}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - \frac{17 \cdot 16 \cdot 15}{20^3}= 0.49}\)
\(\displaystyle{ |A'| = 17 \cdot 16 \cdot 15}\)
\(\displaystyle{ |\Omega| = 20^3}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - \frac{17 \cdot 16 \cdot 15}{20^3}= 0.49}\)