zbieżność wg prawdopodobieństwa i prawie na pewno

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
julietka21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 lis 2008, o 19:37
Płeć: Kobieta

zbieżność wg prawdopodobieństwa i prawie na pewno

Post autor: julietka21 »

Niech \(\displaystyle{ P(X _{1}=1)=P(X _{1}=-1)=0.5}\) oraz niech \(\displaystyle{ X _{n+1}= - X _{n}}\).
Pokazać, że ciąg \(\displaystyle{ (X _{n})}\) nie jest zbieżny wg prawdopodobieństwa i nie jest zbieżny prawie na pewno(z pr.1)
ODPOWIEDZ