Zad 1.
W urnie jest 16 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 16. Kule z numerami od 1 do 3 są białe, z numerami od 4 do 7 czerwone, a pozostałe są zielone.Losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) wylosowana kula jest czerwona lub zielona
b) wylosowano kulę czerwoną lub z numerem parzystym
Zad 2
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowane karty są różnych kolorów?
Zad 3
Oblicz na ile sposobów można rozmieścić 7 różnych kul w 5 szufladkach?
Zad 4
Trzech pasażerów jedzie windą i każdy z nich może wysiąść na jednym z 8 pięter. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów wysiądzie na innym piętrze?
Zad 5
W turnieju szachowym bierze udział 20 zawodników. Graja systemem każdy z każdym. Ile partii zostanie rozegranych w tym turnieju?
Zad 6
Wybieramy 13 kart z talii 52 kart i nie liczy się kolejność wybierania. Na ile sposobów możemy te karty wylosować?
Zad 7
rzucamy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) wyrzucimy co najmniej 5 oczek
b) liczba wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3
Zad 8
Z cyfr od 1 do 10 tworzymy liczby trzycyfrowe o różnych cyfrach. Ile takich liczb można utworzyć?
Zad 9
Wybieramy czapkę spośród 5 czapek jeden z 7 szalików oraz jedną z 2 par rękawiczek. Na ile sposobów można wybrać te rzeczy?
Zad 10
Z cyfr 0, 1, 4, 7, 8 tworzymy liczby(cyfry mogą się powtarzać). Ile można w ten sposób utworzyć liczb czterocyfrowych parzystych?
Zad 11
W 30 - osobowej klasie w której jest 10 chłopców rozdajemy drogą losowania 3 bilety na premierę filmu. Oblicz prawdopodobieństwo, że do kina pójdzie co najmniej jedna dziewczynka.
Zad 12
Na ile sposobów można umieścić 5 par rękawiczek w 7 szufladkach(każda para w innej szufladce)?
Zad 13
Niech A i B będą zdarzeniami zawartymi w omega. Wiedząc, że:
P(A) = 0.62
P(B prim) = 0,8
P(AuB) = 0,5
Oblicz P(A iloczyn B).
Zad 14
Spośród liczb 0, 1, 2.... 1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba jest podzielna przez 4 lub 5.
Proszę o pomoc dla mnie prawdopodobieństwo to czarna magia....
Kula, talia, winda i inne
Kula, talia, winda i inne
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, o 11:24 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 13 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 2 razy
Kula, talia, winda i inne
Zad.1 a)
E - zdarzenie oczekiwane : wylosujemy kule czerwona lub zielona
4 - liczna kul czerwonych
16 - (3 + 4) = 9 liczna kul zielonych
Dysponujemy 16a kulami umieszczonymi w urnie.
Losujemy jedna.
(1)Moze to byc jedna z trzech bialych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 3/16 ;
(2)Moze to byc jedna z czerwonych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 4/16 ;
(3)Moze to byc jedna z zielonych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 9/16 .
Interesuja nas zdarzenie 2 i 3 poniewaz skladaja sie na nasze zdarzenie oczekiwane E.
Wobetz tego prawdopodobienstwo zdarzenia oczekiwanego wynosi:
___________________________
P(E) = 4/16 + 9/16 = 13/16
___________________________
-- 19 lut 2009, o 09:39 --
Zad.1 b)
Rozpatrzmy zdarzenia :
C - wylosowana kula bedzie czerwona ;
C = { 4 ; 5 ; 6 ; 7 } ;
P - wylosowana kula bedzie miec numer parzysty ;
P = { 2 ; 4 ; 6 ; 8 ; 10 ; 12 ; 14 ; 16 } .
Zdarzeniem oczekiwanym jest wylosowanie kuli, ktora bedzie koloru czerwonego i bedzie miec numer parzysty
P i C = { 4 ; 6 }
n( P i C ) = 2
[ gdzie zapis n ( P i C ) oznacza to samo co " moc iloczynu zdarzen : P i C . ]
Przestrzenia probablistyczna rozpatrywanych zdarzen jest
S : S = { 1 ; 2 ; 3 ; 4 ; 5 ; 6 ; 7 ; 8 ; 9; ;10 ; 11 ; 12 ; 13 ; 14 ; 15 ; 16 }
wiec
nS = 16
Prawdopodobienstwo wylosowania kuli czerwonej o numerze parzystym jest rowne
__________________________
P ( P i C ) = n( P i C ) / nS
czyli
P ( P i C ) = 2 / 16 = 1 / 8
__________________________
-- 19 lut 2009, o 13:07 --
Zad.2 )
Na poczatku nalezy koniecznie ustalic przestrzen probablistyczna badanych zdarzen :
E = { 13 kierow ; 13 kar ; 13 pikow ; 13 trefli ; takich ze kazdy "kolor" zawiera nastepujace karty :
{ as ; dwojka ; trojka ; czworka ; piatka ; szostka ; siodemka ; osemka ; dziewiatka ; dziesiatka ; walet ; dama ; krol } ;
nE = ( 52 po 4 )
- poniewaz losujemy cztery karty z piecdziesieciu dwoch.
Naszym zdarzeniem oczekiwanych jest wylosowanie czterech kart takich ze kazda z nich jest innego "koloru"
( pikiem, kierem, karem lub treflem ) : C .
nC = (13 po 1) (13 po 1 ) ( 13 po 1 ) ( 13 po 1)
- poniewaz z kazdego "koloru" - zbioru 13 kart - losujemy jedna.
Wiec prawdopodobienstwo naszego zdarzenia oczekiwanego wynosi :
____________________________________________________________
P(C) = nC / nE
P(C) = [ ( 13 po 1 ) ( 13 po 1) ( 13 po 1) (13 po 1) ] / (52 po 4 )
____________________________________________________________-- 19 lut 2009, o 13:16 --Zad.3 )
Do dyspozycji mamy piec szuflad , w ktorych musimy umiescic siedem kul.
Mozemy zobrazowac ta operacje. Poprzez (1) oznaczam pierwsza szuflade, (2) druga, (3) trzecia, ... (5) piata szuflade.
(1) - w pierwszej szufladzie mozemy umiescic kazda z siedmiu kul : 7
(2) - w drugiej szufladzie mamy do dyspozycji tylko szesc kul: 6 - jedna juz ulokowalismy w pierwszej szufladzie
(3) - w trzeciej szufladzie mozemy umiescic tylko piec kul : 5 - dwie juz ulokowalismy w poprzednich
(4) - w czwartej szufladzie mozemy ulokowac tylko cztery kule : 4 - trzy juz ulokowalismy w trzech poprzednich
(5) - w ostatniej szufladzie mozemy umiescic tylko jedna z trzech pozostalych kul : 3 .
Wiec ilosc takich mozliwosci wyraza iloczyn wszystkich opcji lokacji naszych kul ( wymnoz 7 przez 6 przez 5 przez 4 przez 3 - to jest wynik) .
________________________________________________________________________________________________
E - zdarzenie oczekiwane : wylosujemy kule czerwona lub zielona
4 - liczna kul czerwonych
16 - (3 + 4) = 9 liczna kul zielonych
Dysponujemy 16a kulami umieszczonymi w urnie.
Losujemy jedna.
(1)Moze to byc jedna z trzech bialych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 3/16 ;
(2)Moze to byc jedna z czerwonych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 4/16 ;
(3)Moze to byc jedna z zielonych kul - zdarzenie to zachodzi z prawdopodobienstwem 9/16 .
Interesuja nas zdarzenie 2 i 3 poniewaz skladaja sie na nasze zdarzenie oczekiwane E.
Wobetz tego prawdopodobienstwo zdarzenia oczekiwanego wynosi:
___________________________
P(E) = 4/16 + 9/16 = 13/16
___________________________
-- 19 lut 2009, o 09:39 --
Zad.1 b)
Rozpatrzmy zdarzenia :
C - wylosowana kula bedzie czerwona ;
C = { 4 ; 5 ; 6 ; 7 } ;
P - wylosowana kula bedzie miec numer parzysty ;
P = { 2 ; 4 ; 6 ; 8 ; 10 ; 12 ; 14 ; 16 } .
Zdarzeniem oczekiwanym jest wylosowanie kuli, ktora bedzie koloru czerwonego i bedzie miec numer parzysty
P i C = { 4 ; 6 }
n( P i C ) = 2
[ gdzie zapis n ( P i C ) oznacza to samo co " moc iloczynu zdarzen : P i C . ]
Przestrzenia probablistyczna rozpatrywanych zdarzen jest
S : S = { 1 ; 2 ; 3 ; 4 ; 5 ; 6 ; 7 ; 8 ; 9; ;10 ; 11 ; 12 ; 13 ; 14 ; 15 ; 16 }
wiec
nS = 16
Prawdopodobienstwo wylosowania kuli czerwonej o numerze parzystym jest rowne
__________________________
P ( P i C ) = n( P i C ) / nS
czyli
P ( P i C ) = 2 / 16 = 1 / 8
__________________________
-- 19 lut 2009, o 13:07 --
Zad.2 )
Na poczatku nalezy koniecznie ustalic przestrzen probablistyczna badanych zdarzen :
E = { 13 kierow ; 13 kar ; 13 pikow ; 13 trefli ; takich ze kazdy "kolor" zawiera nastepujace karty :
{ as ; dwojka ; trojka ; czworka ; piatka ; szostka ; siodemka ; osemka ; dziewiatka ; dziesiatka ; walet ; dama ; krol } ;
nE = ( 52 po 4 )
- poniewaz losujemy cztery karty z piecdziesieciu dwoch.
Naszym zdarzeniem oczekiwanych jest wylosowanie czterech kart takich ze kazda z nich jest innego "koloru"
( pikiem, kierem, karem lub treflem ) : C .
nC = (13 po 1) (13 po 1 ) ( 13 po 1 ) ( 13 po 1)
- poniewaz z kazdego "koloru" - zbioru 13 kart - losujemy jedna.
Wiec prawdopodobienstwo naszego zdarzenia oczekiwanego wynosi :
____________________________________________________________
P(C) = nC / nE
P(C) = [ ( 13 po 1 ) ( 13 po 1) ( 13 po 1) (13 po 1) ] / (52 po 4 )
____________________________________________________________-- 19 lut 2009, o 13:16 --Zad.3 )
Do dyspozycji mamy piec szuflad , w ktorych musimy umiescic siedem kul.
Mozemy zobrazowac ta operacje. Poprzez (1) oznaczam pierwsza szuflade, (2) druga, (3) trzecia, ... (5) piata szuflade.
(1) - w pierwszej szufladzie mozemy umiescic kazda z siedmiu kul : 7
(2) - w drugiej szufladzie mamy do dyspozycji tylko szesc kul: 6 - jedna juz ulokowalismy w pierwszej szufladzie
(3) - w trzeciej szufladzie mozemy umiescic tylko piec kul : 5 - dwie juz ulokowalismy w poprzednich
(4) - w czwartej szufladzie mozemy ulokowac tylko cztery kule : 4 - trzy juz ulokowalismy w trzech poprzednich
(5) - w ostatniej szufladzie mozemy umiescic tylko jedna z trzech pozostalych kul : 3 .
Wiec ilosc takich mozliwosci wyraza iloczyn wszystkich opcji lokacji naszych kul ( wymnoz 7 przez 6 przez 5 przez 4 przez 3 - to jest wynik) .
________________________________________________________________________________________________