Badania jakości wód
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
Badania jakości wód
Związek Ochrony Praw Konsumenta w pewnym kraju przeprowadził badania jakości wód mineralnych podawanych w restauracjach. Badania ujawniły, że w 10% przebadanych restauracji zamiast wody mineralnej podaje się wodę z kranu nasyconą dwutlenkiem węgla CO2. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 10 losowo wybranych restauracji w tym kraju w dokładnie jednej podaje się wodę z kranu nasyconą dwutlenkiem węgla CO2 zamiast wody mineralnej. Wynik zaokrąglij do 3 miejsc po przecinku
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, o 11:22 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Badania jakości wód
Korzystając ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ {10 \choose 1}10\%^1 \cdot 90\%^9=10 \cdot 0,1 \cdot 0,9^9=0,9^9 \approx 0,387}\)
\(\displaystyle{ {10 \choose 1}10\%^1 \cdot 90\%^9=10 \cdot 0,1 \cdot 0,9^9=0,9^9 \approx 0,387}\)