Oznaczenia:
K = liczba liter w nazwisku + 3,
L = liczba liter w imieniu,
M = ostatnia cyfra nr albumu + 1.
1. Gra polega na jednoczesnym rzucie monetą i kostką do gry. Wygrana następuje przy jednoczesnym wyrzuceniu reszki i szóstki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że na K+L gier wygrana nastąpi co najmniej M razy.
jak to zrobic bardzo prosze o rozpisanie jak to zorbic krok po kroku...dzieki
pozdrawiam w nowym 2006roku
rzut moneta
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
rzut moneta
Oznaczenia:
N = K + L,
\(\displaystyle{ 0 q M q N}\)
Można to postrzegać jako p-stwo M lub więcej sukcesów w schemacie N=K+L prób Bernoulliego z p-stwem sukcesu w pojedynczej próbie p=1/12
Szukane prawdopodobieństwo można więc zapisać jako:
\(\displaystyle{ P={N \choose K}p^{K}(1-p)^{N-K} + {N \choose K+1}p^{K+1}(1-p)^{N-K-1} + ... + {N \choose N}p^{N}(1-p)^{0}}\)
N = K + L,
\(\displaystyle{ 0 q M q N}\)
Można to postrzegać jako p-stwo M lub więcej sukcesów w schemacie N=K+L prób Bernoulliego z p-stwem sukcesu w pojedynczej próbie p=1/12
Szukane prawdopodobieństwo można więc zapisać jako:
\(\displaystyle{ P={N \choose K}p^{K}(1-p)^{N-K} + {N \choose K+1}p^{K+1}(1-p)^{N-K-1} + ... + {N \choose N}p^{N}(1-p)^{0}}\)