schemat bernulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
schemat bernulliego
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ P(X \le 1)=1-P(X=0)>0.9 \Leftrightarrow P(X=0)<0.1}\)
Używając schematu Bernoulliego (gdzie prawdopodobieństwo wyrzucenia orła i reszki w każdej próbie jest takie samo):
\(\displaystyle{ 0.5^{n}<0.1}\) Teraz można pozgadywać lub użyć logarytmów:
\(\displaystyle{ n>\frac{log0.1}{log0.5} \Rightarrow n>3}\), gdzie n należy do naturalnych.
\(\displaystyle{ P(X \le 1)=1-P(X=0)>0.9 \Leftrightarrow P(X=0)<0.1}\)
Używając schematu Bernoulliego (gdzie prawdopodobieństwo wyrzucenia orła i reszki w każdej próbie jest takie samo):
\(\displaystyle{ 0.5^{n}<0.1}\) Teraz można pozgadywać lub użyć logarytmów:
\(\displaystyle{ n>\frac{log0.1}{log0.5} \Rightarrow n>3}\), gdzie n należy do naturalnych.