losowanie osób
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
losowanie osób
w pewnej grupie 40 uczniów 75% gra w pilke nozna, 55% gra w siatkówke, a 45% gra w obie gry. oblicz prowdopodobienstwo, ze wsrod dwoch losowo wybranych uczniow z tej grupy dokladnie jeden uczen nie gra w zadna z wymienionych gier.
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
losowanie osób
\(\displaystyle{ A}\)-spośród dwóch wylosowanych uczniów z tej grupy dokładnie jeden nie gra w żadną z wymienionych gier
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{C _{6} ^{1} \cdot C _{34} ^{1} }{C _{40} ^{2} } = \frac{17}{65}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{C _{6} ^{1} \cdot C _{34} ^{1} }{C _{40} ^{2} } = \frac{17}{65}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
losowanie osób
Jest dokładnie 6 osób nie grających w żadną grę. Wybieramy jedną z nich \(\displaystyle{ (C _{6} ^{1})}\) i drugą z pozostałych osób \(\displaystyle{ (40-6)}\), czyli \(\displaystyle{ C _{34} ^{1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
losowanie osób
Bo jest takie wzrór P(A) + P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\)B) = P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B)
Stąd P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = 75% + 55% - 45% = 85%
Czyli 15%*40 = 6 nie gra w nic.
Stąd P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = 75% + 55% - 45% = 85%
Czyli 15%*40 = 6 nie gra w nic.