Mam problem z takim zadankiem
Wyznacz funkcję charaktrystyczną zmiennej losowej X- liczby wyrzuconych 6-stek przy rzucie dwiema kostkami do gry. Wyznacz wartość oczekiwaną i wariancję tej zmiennej.
Funkcja charakterystyczna
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Funkcja charakterystyczna
Niech \(\displaystyle{ X}\) bedzie zmienna losowa, mowiaca nam o liczbie wyrzuconych \(\displaystyle{ 6}\)-tek przy rzucie dwiema kostkami, wówczas
\(\displaystyle{ P(X=k)=\begin{cases}\frac{11}{12} \mbox{ dla } k=0\\\frac{1}{18} \mbox{ dla } k=1 \\\frac{1}{36} \mbox{ dla } k=2\end{cases}}\)
masz podany rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\), zreszta juz raczej nie powinnas miec problemu
\(\displaystyle{ P(X=k)=\begin{cases}\frac{11}{12} \mbox{ dla } k=0\\\frac{1}{18} \mbox{ dla } k=1 \\\frac{1}{36} \mbox{ dla } k=2\end{cases}}\)
masz podany rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\), zreszta juz raczej nie powinnas miec problemu