prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bob1223
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2009, o 14:21
Płeć: Mężczyzna

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: bob1223 »

Proszę o pomoc w analizie i rozwiązaniu tego zadania.

W hali produkcyjne pracuje 5 maszyn, Prawdopodobieństwo zepsucia się każdej z maszyn wynosi 1/5, maszyny pracują niezależnie od siebie. Prawdopodobieństwo ze zepsują się 2 maszyny wynosi?
Ostatnio zmieniony 9 lut 2009, o 14:29 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: Harry Xin »

Skorzystaj ze schematu Bernoulliego.
bob1223
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2009, o 14:21
Płeć: Mężczyzna

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: bob1223 »

A dokładniej jak to policzyć ??
Awatar użytkownika
Fl3t05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 5 lut 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 9 razy

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: Fl3t05 »

\(\displaystyle{ P_{5} (k=2) = {5 \choose 2} * ( \frac{2}{5})^{2} * ( \frac{3}{5} )^{3} = 10*0,16*0,216 = 0,3456}\)
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: Harry Xin »

Fl3t05 pisze:\(\displaystyle{ P_{5} (k=2) = {5 \choose 2} * ( \frac{2}{5})^{2} * ( \frac{3}{5} )^{3} = 10*0,16*0,216 = 0,3456}\)
Raczej:

\(\displaystyle{ P_{5}(k=2)={5\choose 2}\left(\frac{1}{5}\right)^{2}\left(\frac{4}{5}\right)^{3}}\)
Awatar użytkownika
Fl3t05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 5 lut 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 9 razy

prawdopodobieństwo zepsucia się maszyn w hali produkcyjnej

Post autor: Fl3t05 »

Zgadza się, moja pomyłka.
ODPOWIEDZ