Mam zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P \left(A' \right) = \frac{1}{4}}\), \(\displaystyle{ P \left(B \right) = \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ P \left(A \cup B \right) = \frac{7}{8}}\), mam zbadać czy zdarzenia A i B są niezależne. Więc liczę, że
\(\displaystyle{ P \left(A \right) = 1 - P\left(A' \right) = \frac{3}{4}}\)
następnie liczę, że \(\displaystyle{ P \left(A \cap B \right) = \frac{3}{4}*\frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
No i nie wiem, co dalej, bo z definicji zdarzenia są niezależne gdy
\(\displaystyle{ P \left(A \cap B \right) = P \left(A \right) * P \left(B \right)}\)
Zbadaj niezależność zdarzeń
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadaj niezależność zdarzeń
Jaki problem? Widać, że w Twoim przypadku warunek jest spełniony, a więc zdarzenia są niezależne.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadaj niezależność zdarzeń
\(\displaystyle{ \sim (P \left(A \cap B \right) = P \left(A \right) * P \left(B \right))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Zbadaj niezależność zdarzeń
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A\cap B)=P(A\cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)= \frac{3}{4}+ \frac{1}{2}- \frac{7}{8}= \frac{3}{8}}\)
a \(\displaystyle{ P \left(A \cap B \right) = P \left(A \right)\cdot P \left(B \right)= \frac{3}{4}\cdot \frac{1}{2}= \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)= \frac{3}{4}+ \frac{1}{2}- \frac{7}{8}= \frac{3}{8}}\)
a \(\displaystyle{ P \left(A \cap B \right) = P \left(A \right)\cdot P \left(B \right)= \frac{3}{4}\cdot \frac{1}{2}= \frac{3}{8}}\)