Klocki domino

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Klocki domino

Post autor: silvaran »

Komplet klocków Domino składa się z 28 klocków, każdy klocek odpowiada
nieuporządkowanej parze liczb (i,j), gdzie i,j=0,1,2,3,4,5,6
Mówimy, że klocek B(k,l) możemy dołożyć do klocka A(i,j), jeżeli k=i lub k=j lub l=i
lub l=j. Dwa klocki pasujące układamy tak, aby jednakowe liczby były obok siebie,
na przykład: A(1,2)B(2,0). Następny klocek możemy dołożyć do otrzymanego ciągu,
jeżeli jest na nim liczba równa jednej ze skrajnych liczb otrzymanego ciągu (w
przykładzie liczba 1 lub 0).
Losujemy kolejno trzy klocki K, L, M bez zwracania. Obliczyć prawdopodobieństwo,
że klocek M możemy dołożyć do ciągu utworzonego z klocków K i L, jeżeli
wiadomo, że klocki K i L pasują do siebie.

Odpowiedź:    
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Klocki domino

Post autor: *Kasia »

Teoretycznie można próbować jakoś tak:
Te dwa pasujące traktujemy jako jeden (o różnych polach), do którego dokładamy.
Z jednej strony pasuje 6, z drugiej 6, ale jeden jest wspólny dla obu stron, czyli \(\displaystyle{ \frac{11}{28-2}=\frac{11}{26}}\).

Dla np.: (1,1) (1,2) wystarczy uwzględnić, że po jednej stronie jest 5, po drugiej 6, ale żaden nie pasuje do obu stron.
ODPOWIEDZ