Zmienna losowa X ma rozkład normalny:
\(\displaystyle{ X \sim N(3,2)}\)
Obliczyć:
a) P(X>4)
b) P(X<-1)
Zmienna losowa ma rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zmienna losowa ma rozkład normalny
Obliczamy standaryzujac zmienna losowa X:
1.
\(\displaystyle{ P(X>4)=1-P(X\le 4)=\{r. ciagly\}=1-P(X<4)=
1-F_X(4)=1-\mathcal{F}\left( \frac{4-3}{2} \right)=
1-\mathcal{F}\left( \frac{1}{2} \right)=
1-\frac{1}{2}-\varphi\left(\frac{1}{2}\right)=\frac{1}{2}+\varphi\left(\frac{1}{2}\right)=\ldots}\)
Rozwiazanie odczytujemy z tabelki wartosci funkcji fi. Drugi podpunkt analogicznie.
Pozdrawiam.
1.
\(\displaystyle{ P(X>4)=1-P(X\le 4)=\{r. ciagly\}=1-P(X<4)=
1-F_X(4)=1-\mathcal{F}\left( \frac{4-3}{2} \right)=
1-\mathcal{F}\left( \frac{1}{2} \right)=
1-\frac{1}{2}-\varphi\left(\frac{1}{2}\right)=\frac{1}{2}+\varphi\left(\frac{1}{2}\right)=\ldots}\)
Rozwiazanie odczytujemy z tabelki wartosci funkcji fi. Drugi podpunkt analogicznie.
Pozdrawiam.