Talia 52 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 28 gru 2008, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 10 razy
Talia 52 kart
Z talii 52 kart przełożono losowo dwie karty do drugiej takiej samej talii. Z drugiej talii wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że w drugiej talii wylosowano króla.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 28 gru 2008, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 10 razy
Talia 52 kart
rozrysowałem wszystko i wynik mi wyszedł \(\displaystyle{ \frac{764}{4293}}\) no ciekawe czy dobrze bo nie mam nawet odpowiedzi do tego
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Talia 52 kart
Przełożono dwa króle:
\(\displaystyle{ \frac{{4\choose 2}}{{52\choose 2}}\cdot \frac{6}{54}=\frac{36}{71604}}\)
Przełożono jednego króla:
\(\displaystyle{ \frac{4\cdot 48}{{52\choose 2}}\cdot \frac{5}{54}=\frac{960}{71604}}\)
Przełożono zero króli:
\(\displaystyle{ \frac{{48\choose 2}}{{52\choose 2}}\cdot \frac{4}{54}=\frac{45112}{71604}}\)
Razem:
\(\displaystyle{ P=\frac{46108}{71604}}\)
Może być jakiś błąd, w razie czego policzę jeszcze raz.
\(\displaystyle{ \frac{{4\choose 2}}{{52\choose 2}}\cdot \frac{6}{54}=\frac{36}{71604}}\)
Przełożono jednego króla:
\(\displaystyle{ \frac{4\cdot 48}{{52\choose 2}}\cdot \frac{5}{54}=\frac{960}{71604}}\)
Przełożono zero króli:
\(\displaystyle{ \frac{{48\choose 2}}{{52\choose 2}}\cdot \frac{4}{54}=\frac{45112}{71604}}\)
Razem:
\(\displaystyle{ P=\frac{46108}{71604}}\)
Może być jakiś błąd, w razie czego policzę jeszcze raz.