Urna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Urna

Post autor: meffiu_muvo »

W urnie znajduje sie n bialych i 5 czarnych kul. Losujemy bez zwracania dwie kule. Wiedzac, ze prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul czarnych jest rowne \(\displaystyle{ \frac{5}{18}}\), oblicz, ile kul znajduje sie w urnie.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Urna

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{n+5} \cdot \frac{4}{n+4} \\ \\
\frac{5}{18}=\frac{20}{(n+5)(n+4)} \\ \\ (n+5)(n+4)=72 \\ \\ n=4}\)


Kul jest 9.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Urna

Post autor: meffiu_muvo »

dlaczego w ten sposob, nie trzeba liczyc omegi itp?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Urna

Post autor: meninio »

Wyobraź sobie, że przed tymi moimi obliczeniami rozrysowałem drzewko do tego zadania.
Mój zapis właśnie z niego wynika.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Urna

Post autor: meffiu_muvo »

Mozesz te drzewo zilustrowac?
Awatar użytkownika
Fl3t05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 5 lut 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 9 razy

Urna

Post autor: Fl3t05 »

\(\displaystyle{ \Omega}\) = \(\displaystyle{ {n+5\choose 2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{(n+4)(n+5)}{2}}\)
A - prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych
A = \(\displaystyle{ {5\choose 2}}\) = 10
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{20}{(n+4)(n+5)}}\)

I dalej tak jak kolega...
ODPOWIEDZ