Własności prawdopodobieństwa.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

prosze o pomoc w tych zadaniach

1)mamy dane \(\displaystyle{ P(A-B)=\frac{1}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ P(B-A)=\frac{1}{6}}\) oraz A i B są niezależne


oblicz \(\displaystyle{ P(A\cup B)=?}\)

oraz
2) \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\)
wiadomo że \(\displaystyle{ P(A') \ge \frac{2}{3},\ P(A\cap B) \ge \frac{1}{8}}\)

Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A\cup B) \le \frac{7}{12}}\)

Z góry dziękuje
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

Ad 2
Jesteś pewien, że wszystko dobrze przepisałeś?
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

tak samo jak na klasówce napewno dobrze jest spisane
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

Może ja czegoś nie widzę, ale...

Przyjmijmy:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3},\ P(B)=1,\ P(A\cap B)=\frac{1}{3}}\)
Warunki są spełnione.
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=1}\) i teza nie zachodzi.
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

jakby co to są to dwa zadania mam nadzieje że to widać;]
a poza tym skąd wiesz że P(B)=1?-- 4 lut 2009, o 21:39 --a jeszcze jedno;]
to drugie zadanie jest w zbiorku oficyna edukacyjna krzysztof pazdro dla klasy 3 wiec treść raczej nie jest błędna
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

Bonczi pisze:a poza tym skąd wiesz że P(B)=1?
Ja nie wiem. Mam udowodnić tezę. Aby obalić tezę, wystarczy wskazać kontrprzykład.
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

w sumie to tak może być
racja
a to pierwsze ktoś moźe rozkminić?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

Pierwsze: oznacz sobie \(\displaystyle{ P(A\cap B)=x}\) i ułóż równanie kwadratowe, korzystając z warunki na niezależność zdarzeń.
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

dalej nie rozumiem
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ P(A)\cdot P(B)=P(A\cap B)\\
(P(A\backslash B)+P(A\cap B)\cdot (P(B\backslash A)+P(A\cap B))=P(A\cap B)\quad P(A\cap B)=x\\
(P(A \backslash B)+x)(P(B \backslash A)+x)=x\\
(\frac{1}{4}+x)(\frac{1}{6}+x)=x\\...}\)
Bonczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:28
Płeć: Mężczyzna

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: Bonczi »

dzięki
tylko tam jest chyba jeden graficzny błąd nie powinno być P(AB) tylko P(A-B) i na odwrót P(B-A)
teraz rozumiem
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: *Kasia »

Bonczi, założyłam, że Twój zapis, to różnica zbiorów. Mnie uczono takiego zapisu, jaki zastosowałam i z takim się wszędzie spotykam.
ODPOWIEDZ