Z talii liczącej 52 karty gracz losuje jedną kartę. Jeśli jest to karta czerwona rzuca monetą, jeśli pik rzuca kostką. Jeśli rzuca monetą wygrywa 5 zł wtedy, gdy wypadnie orzeł. Jeśli rzuca kostką wygrywa 20 zł wtedy, gdy wypadnie "szóstka". Jakie jest prawdopodobieństwo, że grając w te grę dwa razy, wygra co najmniej 20 zł ?
jakoś nie mogę ogarnąć jeszcze tego.. jakby ktoś mógłby być tak miły i na części pierwsze rozpisał to, to byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyż chciałbym zrozumieć to.. siedzę i siedzę i tak kombinuje jak to zapisać i nic ciekawego mi nie wyszło
prawdopodobieńtwo warunkowe
- Dolin
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
prawdopodobieńtwo warunkowe
Jest szansa \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\), że wygrasz 20 zł podczas jednej gry ( \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), że wylosujesz pika * \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), że wyrzucisz 6).
Jeżeli nie wygrasz 20 zł (szansa \(\displaystyle{ \frac{23}{24}}\)), to masz jeszcze jedną szansę.
Całkowita szansa na wygraną 20 zł wynosi \(\displaystyle{ \frac{23}{24}}\) * \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\) = \(\displaystyle{ \frac{23}{576}}\)
Jeżeli wygrasz więcej - twoje szczęście
Jeżeli nie wygrasz 20 zł (szansa \(\displaystyle{ \frac{23}{24}}\)), to masz jeszcze jedną szansę.
Całkowita szansa na wygraną 20 zł wynosi \(\displaystyle{ \frac{23}{24}}\) * \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\) = \(\displaystyle{ \frac{23}{576}}\)
Jeżeli wygrasz więcej - twoje szczęście
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
prawdopodobieńtwo warunkowe
a nie trzeba rozważać przypadków:
1) 1wygrana za 20zl
2) 2 wygrane za 20zl
3) 1 wygrana za 20zl i 1 wygrana za 5zl ?
bo te zadanko jest z testu i nie mam podanej przez Ciebie odpowiedzi..
1) 1wygrana za 20zl
2) 2 wygrane za 20zl
3) 1 wygrana za 20zl i 1 wygrana za 5zl ?
bo te zadanko jest z testu i nie mam podanej przez Ciebie odpowiedzi..
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobieńtwo warunkowe
Za pierwszym razem 20 zł, za drugim obojętne:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{24}\cdot 1}\)
Za pierwszym razem nie 20 zł, za drugim 20 zł:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{23}{24}\cdot \frac{1}{24}}\)
\(\displaystyle{ P=P(A)+P(B)=\frac{47}{24^2}}\).
EDIT: Poprawiłam ostateczny wynik.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{24}\cdot 1}\)
Za pierwszym razem nie 20 zł, za drugim 20 zł:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{23}{24}\cdot \frac{1}{24}}\)
\(\displaystyle{ P=P(A)+P(B)=\frac{47}{24^2}}\).
EDIT: Poprawiłam ostateczny wynik.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
prawdopodobieńtwo warunkowe
wielkie dzięki:)
tak dla ścisłości to \(\displaystyle{ P= \frac{47}{576}}\) a nie \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\) jednak to już jest najmniej istotne dla mnie
a jednak proste te zadanko było jak patrze na rozwiązanie:)
jeszcze raz dzięki
tak dla ścisłości to \(\displaystyle{ P= \frac{47}{576}}\) a nie \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\) jednak to już jest najmniej istotne dla mnie
a jednak proste te zadanko było jak patrze na rozwiązanie:)
jeszcze raz dzięki