Symetryczna kostka
Symetryczna kostka
Oblicz prawdopodobieństwo, że w 2 krotnym rzucie symetryczną kostką do gry wypadnie suma oczek równa 7 lub za pierwszym razem wypadnie liczba oczek większa od 4.
- ymar
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 24 razy
Symetryczna kostka
rozumiem, że kostka ma 6 ścianek.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=48912#48912
zrób po prostu tabelkę.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=48912#48912
zrób po prostu tabelkę.
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Symetryczna kostka
Niech :
A - zdarzenie polegające na wypadnięciu 7demki łącznie w dwukrotnym rzucie
B - zdarzenie polegające na wypadniuęciu 4ki w pierwszym rzucie i czegokolwiek w drugim
kolejność w drugim przypadku ważna :
moc omegi w takim razie 36, moc zbioru A daje nam 6, moc zbioru B daje nam 6
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB) gdzie to ostatnie występuje dla przypadku 4,3
wychodzi \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
A - zdarzenie polegające na wypadnięciu 7demki łącznie w dwukrotnym rzucie
B - zdarzenie polegające na wypadniuęciu 4ki w pierwszym rzucie i czegokolwiek w drugim
kolejność w drugim przypadku ważna :
moc omegi w takim razie 36, moc zbioru A daje nam 6, moc zbioru B daje nam 6
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB) gdzie to ostatnie występuje dla przypadku 4,3
wychodzi \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
Symetryczna kostka
Czyli tak, mamy dodać prawdopodobieństwo A do prawdopodobieństwa B, ale co dalej? odjąć prawdopodobieństwo iloczynu A i B ?? Jak to będzie wyglądało dokładniej? Bo mi ten wynik nie wychodzi...Undre pisze:Niech :
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB) gdzie to ostatnie występuje dla przypadku 4,3
wychodzi \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
Symetryczna kostka
Eh... ale ja nadal nie rozumiem... móglby ktos dalej pociagnac to rozwiazanie? Bo to, ze P(AnB) wystepuje dla 5,2 i 6,1 niewiele mi mówi.... :/ gdzie to trzeba podstawic?