Moneta i kostka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Moneta i kostka

Post autor: MitS »

Witam!

Mam takowe zadanie:
Rzucamy monetą i sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie reszka i pięć oczek.

\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\Omega}} = 6 * 2 = 12}\)
A - zdarzenie, że wypadnie reszka i 5 oczek
A={(R, 5)}
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{A}} = 1}\)
P(A) = 1/12

Co tu źle zrobiłem ??????????????????

Pozdrawiam
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Moneta i kostka

Post autor: Fibik »

Napisałeś zbyt dużo pytajników - jeden wystarczy.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Moneta i kostka

Post autor: MitS »

Czyli wszystko dobrze ?
Bo dziad mi na klasówce to zadanie przekreślił :/
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Moneta i kostka

Post autor: juzef »

To znaczy, że gdybyś napisał jeden znak zapytania, to może ktoś by zechciał sprawdzić Twoje rozumowanie. Jeśli treść była dokładnie taka jak napisałeś, to rozwiązanie moim zdaniem jest poprawne.
ODPOWIEDZ