Odchylenie standardowe
Odchylenie standardowe
Element wyprodukowany przez automat zaliczany jest do standardowych, jeżeli odchylenie jego długości od wymiaru projektowanego nie przekracza 2. Losowe odchylenie długości elementu podlega rozkładowi normalnemu \(\displaystyle{ N(0;1,6)}\). Jaki procent ogólnej produkcji stanowia elementy standardowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Odchylenie standardowe
Czyli wystarczy policzyc poprostu:
\(\displaystyle{ P(X<2)=F_X(2)=\mathcal{F}\left( \frac{2-0}{\sqrt{1.6}} \right)=
\mathcal{F}\left( \frac{2}{\sqrt{1.6}} \right)=\mathcal{F}(1.5811)=
\frac{1}{2}+\phi(1.5811)=0.5+0.442=0.942=94,2\%}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P(X<2)=F_X(2)=\mathcal{F}\left( \frac{2-0}{\sqrt{1.6}} \right)=
\mathcal{F}\left( \frac{2}{\sqrt{1.6}} \right)=\mathcal{F}(1.5811)=
\frac{1}{2}+\phi(1.5811)=0.5+0.442=0.942=94,2\%}\)
Pozdrawiam.
Odchylenie standardowe
Zależy czy ta druga zmienna w rozkładzie normalnym to odchylenie czy wariancja
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Odchylenie standardowe
czyli będzie jednak \(\displaystyle{ \sqrt{1,6}}\)?-- 8 sty 2013, o 19:53 --z zadania wynika że jest to odchylenie standardowe..?
mam w książce wzór \(\displaystyle{ \frac{x-m}{\sigma}}\), gdzie m - wartośc przecietna, \(\displaystyle{ \sigma}\) - odchylenie standardowe,
wiec nie rozumiem skad ten pierwiastek
mam w książce wzór \(\displaystyle{ \frac{x-m}{\sigma}}\), gdzie m - wartośc przecietna, \(\displaystyle{ \sigma}\) - odchylenie standardowe,
wiec nie rozumiem skad ten pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Odchylenie standardowe
Czasami w podręcznikach pojawia się rozkład \(\displaystyle{ N(m;\sigma^{2}}\), więc stąd może ten pierwiastek.