Aby oszacować liczbę ryb w stawie wyławia się 1000 ryb, oznacza się je i wpuszcza z powrotem. Dla jakiej ilości ryb w stawie prawdopodobieństwo otrzymania wśród 150 nowo złowionych ryb 10 oznaczonych będzie największe.
myślałem żeby rozwiązać to za pomocą rozkładu dwumianowego ale to chyba nie to
Temat powinien zawierać co najmniej trzy słowa i charakteryzować problem.
Dwukrotne odławianie ryb.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dwukrotne odławianie ryb.
n - liczba ryb
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{1000\choose 10}\cdot {n-1000\choose 140}}{{n\choose 150}}}\)
I szukaj maksimum.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{1000\choose 10}\cdot {n-1000\choose 140}}{{n\choose 150}}}\)
I szukaj maksimum.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Dwukrotne odławianie ryb.
Kasiu, zauważ, że liczenie pochodnych z silni może być utrudnione.
mario1187, podobny problem był omawiany tutaj:
Estymacja w rozkładzie hipergeometrycznym
mario1187, podobny problem był omawiany tutaj:
Estymacja w rozkładzie hipergeometrycznym
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dwukrotne odławianie ryb.
Racja, zupełnie o tym zapomniałam...Emiel Regis pisze:Kasiu, zauważ, że liczenie pochodnych z silni może być utrudnione.