gra w której zawsze można wygrac
gra w której zawsze można wygrac
czy znacie, albo czy można jakoś ułożyc grę dla dwóch osób w której Prawdopodobieństwo wygrania, dla jednego z graczy, jest pewne =1(Zdarzenie jest pewne). Innymi slowy, chodzi o to zeby stworzyc gre oparta na jakims systemie w ktorej jeden z graczy(znajac ten system) nie moze przegrac. Mile bylyby widziane wszelkie wskazówki (chodzi o grę "kartkową" typu kółko i krzyżyk)
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
gra w której zawsze można wygrac
Jest na kurniku coś o nazwie gomoku. Tam zwycięstwo rozpoczynającego grę jest dosyć proste. Da się w to zagrać na kartce w kratkę.
- scrols
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 gru 2005, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czaplinek
- Pomógł: 1 raz
gra w której zawsze można wygrac
Kiedyś na jakiejś stronie widziałem, że jest sposób na wygraną w grze "go" na planszach mniejszych niż chyba 7x7.
Możesz poszukać na netsprincie, może na coś trafisz.
Swoją drogą, "go" to przyjemna gra.
Pozdrawiam
Tu coś jest (angielski):
... boards.pdf
Możesz poszukać na netsprincie, może na coś trafisz.
Swoją drogą, "go" to przyjemna gra.
Pozdrawiam
Tu coś jest (angielski):
... boards.pdf
Ostatnio zmieniony 17 gru 2005, o 21:45 przez scrols, łącznie zmieniany 1 raz.
gra w której zawsze można wygrac
faktycznie istnieje coś takiego ponoc jak SW(Sure win) w tej grze, ale nigdzie nie mogę znaleźc informacji dot tego systemu. Może znacie jakieś inne gry jeszcze, albo macie pomysl jak stworzyc taka gre
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 30 sty 2006, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 7 razy
gra w której zawsze można wygrac
Ja sie kiedys zalozylem z bratem o cos i wyszedlem calo z opresji stosujac taka taktyke:
Rzucamy moneta. Jesli wypadnie orzel - wygrywam ja, jesli reszta - przegrywasz ty. Nie skapował sie To taka ciekawostka
Ja moge zaproponowac taka gre. Kwadrat 8x8. Zaczynamy gra w lewym dolnym rogu, a konczymy w prawym gornym. Mozna isc tylko w prawo badz w gore. Ruchy wykonujemy naprzemian. Wygrywa ten, ktory pierwszy dotrze do prawego gornego rogu. Zaczyna gracz A, potem rusza sie B, nastepnie A... Jak myslisz kto wygra? Łatwo spostrzec, że niezaleznie jak bedziemy sie ruszach ruchow w grze bedzie dokladnie 16. Zatem gracz A przegra (prawdopodobienstwo zwyciestwa gracza B = 1). Oczywiscie dla niepoznaki mozesz np. zmieniac figure (np. moze to byc prostokat 4x5) - jesli Twoj przeciwnik bedzie "slabo kapujacy" (tak jak moj brat) to zawsze z nim wygrasz
Gorące pozdrowienia
Rzucamy moneta. Jesli wypadnie orzel - wygrywam ja, jesli reszta - przegrywasz ty. Nie skapował sie To taka ciekawostka
Ja moge zaproponowac taka gre. Kwadrat 8x8. Zaczynamy gra w lewym dolnym rogu, a konczymy w prawym gornym. Mozna isc tylko w prawo badz w gore. Ruchy wykonujemy naprzemian. Wygrywa ten, ktory pierwszy dotrze do prawego gornego rogu. Zaczyna gracz A, potem rusza sie B, nastepnie A... Jak myslisz kto wygra? Łatwo spostrzec, że niezaleznie jak bedziemy sie ruszach ruchow w grze bedzie dokladnie 16. Zatem gracz A przegra (prawdopodobienstwo zwyciestwa gracza B = 1). Oczywiscie dla niepoznaki mozesz np. zmieniac figure (np. moze to byc prostokat 4x5) - jesli Twoj przeciwnik bedzie "slabo kapujacy" (tak jak moj brat) to zawsze z nim wygrasz
Gorące pozdrowienia
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
gra w której zawsze można wygrac
Jest taka gra w Teorii Gier gier o nazwie NIM.polega ona na tym ze:
na stole znajduje sie n stosow zapalek, z ktorych kazdy zawiera k zapalek(na roznych stosach moze byc rozna ilosc).dwoch graczy na przemian zabiera dowolna ilosc zapalek, ale tylko z jednego stosu.przegrywa ten, ktory zmuszony jest zabrac ostatnia zapalke.
w tej grze jest strategia wygrywajaca.wystarczy przed kazdym ruchem dodac bitowo ( lub potegami liczby 2) do siebie ilosci zapalek na kazdym ze stosow i brac ze stosu tyle zapalek by uzyskac bitowo ZERO.wiecej na (po angielsku)
Inne gry w ktorych istnieje strategia wygrywajaca to np Hex, Connect the Dots, Othello, Mankala.
na stole znajduje sie n stosow zapalek, z ktorych kazdy zawiera k zapalek(na roznych stosach moze byc rozna ilosc).dwoch graczy na przemian zabiera dowolna ilosc zapalek, ale tylko z jednego stosu.przegrywa ten, ktory zmuszony jest zabrac ostatnia zapalke.
w tej grze jest strategia wygrywajaca.wystarczy przed kazdym ruchem dodac bitowo ( lub potegami liczby 2) do siebie ilosci zapalek na kazdym ze stosow i brac ze stosu tyle zapalek by uzyskac bitowo ZERO.wiecej na (po angielsku)
Inne gry w ktorych istnieje strategia wygrywajaca to np Hex, Connect the Dots, Othello, Mankala.