Bardzo prosze o pomoc
Z urny w której jest 9 kul białychi 6 czatnych losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobiństwo , że wyciągniemy dwie kule różnego rodzaju
urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
urna i kule
Moc Omega to \(\displaystyle{ C_{15}^{2} = {15 \choose 2}}\)
Są to wszystkie mozliwosci wyciagniecia 2 kul
Moc A to 9*6, bo tyle jest możliwości wyciagniecia 2 kul roznego koloru (jedna z 9 i jedna z 6)
\(\displaystyle{ \large { P(A) = \frac{ \overline{ \overline{A} } }{\overline{ \overline{ \Omega} } } }}\)
czyli moc A przez moc Omega
Są to wszystkie mozliwosci wyciagniecia 2 kul
Moc A to 9*6, bo tyle jest możliwości wyciagniecia 2 kul roznego koloru (jedna z 9 i jedna z 6)
\(\displaystyle{ \large { P(A) = \frac{ \overline{ \overline{A} } }{\overline{ \overline{ \Omega} } } }}\)
czyli moc A przez moc Omega