Jedenaście osób, w tym dwóch przyjaciół posadzono w sposób losowy na krzesłach ustawionych w trzech rzędach. Oblicz prawdopodobieństwo, ze dwaj przyjaciele będą siedzieć obok siebie w tym samym rzędzie. Rys. wygląda następująco
O O O O
O O O
O O O O
Jedenaście osób siedzi w ławkach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Jedenaście osób siedzi w ławkach.
\(\displaystyle{ \overline{\Omega} = 11! \\
\overline{A} =16\cdot 9!}\)
--edit--
wychodzi \(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{55}}\) więc powinno być dobrze
\overline{A} =16\cdot 9!}\)
--edit--
wychodzi \(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{55}}\) więc powinno być dobrze
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 20:18 przez silvaran, łącznie zmieniany 3 razy.