prawd. klasyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

prawd. klasyczne

Post autor: tomekbobek »

Ze zbioru liczb {1,2,3,...1993} losujemy jenda liczbe. Wylsoowanie kazdej liczby jest jednakowo parwdopodobne. Oblicz parwdopod, ze wylosowana liczba jest podzielna przez 4 lub 10.

moc omegi- 1993
suma A iB- zd. polegajace na wylsoowaniu liczby podzielnej przez 4 lub 10
A- zd. poleajacena tym, ze liczba ejst podzielna przez 4
B- zd.pole. liczb ajest podzielna przez 10
moc A = 498
moc B= 199
iloczyn A iB= zd. polegajace na tym, ze wylsoowana liczba jest podzielna przez 4 i 10
moc A i B= 99
P( sumy A i B)= P(A)+P(B)- P(iloczyn AiB) = 498 +199 - 99/ 1993= 598/ 1993

A ma wyjsc: 648/1993 gdzie popelnilem blad?
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

prawd. klasyczne

Post autor: Finarfin »

tomekbobek, nigdzie się nie pomyliłeś. W odpowiedziach uznali, że NWW 10 i 4 to 40 Wtedy wychodzi ich wynik. A wiemy przecież, że to 20
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

prawd. klasyczne

Post autor: tomekbobek »

no i masa bo juz zwatpilem w swoja wiedze, a jutro mam z tego sprawdzian:D dziekowka
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

prawd. klasyczne

Post autor: Finarfin »

tomekbobek, np
ODPOWIEDZ