Też egzamin [6/3]
- Prog
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 31 mar 2005, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Też egzamin [6/3]
Uczeń wybiera 6 pytań z 20. Musi odpowiedzieć na co najmniej 2 pytania by zdać. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zda egzamin jeśli zna odpowiedź na 30% pytań z zestawu egzaminacyjnego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Też egzamin [6/3]
Prog,
\(\displaystyle{ \Omega = {20\choose 6}}\)
\(\displaystyle{ 30%\cdot20=6}\)
A więc zna odpowiedź na sześć pytań.
\(\displaystyle{ A=1-\frac{{6\choose 0}{14\choose 6}+{6\choose 1}{14\choose 5}}{\Omega}}\)
Podstawiasz i liczysz...chyba, że o wynik Ci akurat chodziło
\(\displaystyle{ \Omega = {20\choose 6}}\)
\(\displaystyle{ 30%\cdot20=6}\)
A więc zna odpowiedź na sześć pytań.
\(\displaystyle{ A=1-\frac{{6\choose 0}{14\choose 6}+{6\choose 1}{14\choose 5}}{\Omega}}\)
Podstawiasz i liczysz...chyba, że o wynik Ci akurat chodziło