Rzucamy trzy razy kostką.Oblicz p-wo tego, że:
Zarówno w drugim, jak i trzecim rzucie wypadła nieparzysta liczba oczek, jeśli suma oczek w trzech rzutach jest równa 6.
Proszę o odpowiedź
Trzykrotny rzut kostką; p. warunkowe.
Trzykrotny rzut kostką; p. warunkowe.
Na kostce drugiej może wypaść 1 lub 3 (5 nie bo suma będzie na pewno większa od 6), gdy wypadnie 1 to w trzecim rzucie może wypaść 3 lub 1, gdy wypadnie 3 może wypaść już tylko 1, więc są tylko trzy możliwości opisanej sytuacji
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{6^3} = \frac{1}{72}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{6^3} = \frac{1}{72}}\)
Trzykrotny rzut kostką; p. warunkowe.
Hmm racja, więc \(\displaystyle{ P(a)= \frac{3}{10}}\)
1 1 4
1 2 3
1 3 2
1 4 1
2 1 3
2 2 2
2 3 1
3 1 2
3 2 1
4 1 1
1 1 4
1 2 3
1 3 2
1 4 1
2 1 3
2 2 2
2 3 1
3 1 2
3 2 1
4 1 1
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, o 16:14 przez abc666, łącznie zmieniany 1 raz.