wyznaczyć dystrybuantę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mmarry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 11:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy

wyznaczyć dystrybuantę

Post autor: mmarry »

Mam daną gęstość:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^{2}} dla 1\leqslant |x| \leqslant 2}\)
Mam wyznaczyć dystrybuantę, ale nie wychodzi mi tak jak mam w odpowiedzi,jeśli ktoś mógłby mi podać jaki wychodzi wynik to byłabym wdzięczna
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

wyznaczyć dystrybuantę

Post autor: N4RQ5 »

Dla t<-2 na pewno będzie 0 a dla t>2 1.
Pozostaje wyznaczyć dla t między -2 i 2.
Dla x między -1 i 1 gęstość jest równa zero więc dystrybuanta powinna być stała.
Dla t między -2 i -1 mamy:
\(\displaystyle{ F(t)=\int\limits_{-2}^t \frac1{x^2} \mbox d x = \left[ \frac {-1} x \right ]_{-2}^t=\frac {-1}t - \frac 1 2}\)
Dalej aż do 1 dystrybuanta będzie stale równa F(-1)=1/2 a od 1 do 2:
\(\displaystyle{ F(t)=\frac 1 2 +\int\limits_{1}^t \frac1{x^2} \mbox d x = \frac 12 + \left[ \frac {-1} x \right ]_{1}^t=\frac 12 + \frac {-1}t + 1 = \frac 3 2 - \frac 1 t}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ F(t)=\begin{cases}0 & dla \ t<-2\\
\frac {-1}t - \frac 1 2 & dla \ -2\leq t \leq -1\\
\frac 12 & dla \ |t| < 1\\
\frac 3 2 - \frac 1 t & dla\ 1\leq t \leq 2\\\
1&dla \ t>2\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ