Skok na bungee

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sokol100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 18 gru 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błonie
Podziękował: 25 razy

Skok na bungee

Post autor: sokol100 »

Skok na bungee kończy się tragicznie raz na 100 000 prób.
  1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jedna z 200 skaczących osób ulegnie śmiertelnemu wypadkowi?
  2. Przy ilu skokach prawdopodobieństwo tragicznego wypadku przekroczy 1/2 ?
Z góry dziękuję za rozwiązanie tego zadania
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Skok na bungee

Post autor: Crizz »

a.) To zadanie rozwiązuje się ze schematu Bernoulliego:

Prawdopodobieństwo otrzymania k sukcesów w n próbach przy prawdopodobieństwie sukcesu w pojedynczej próbie wynosi p, wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ P(S_{n}=k)= {n \choose k} p^{k}(1-p)^{n-k}}\)

Tutaj:
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{100000}}\)
\(\displaystyle{ P(S_{200}=1)= {200 \choose 1} \cdot \frac{1}{100000} \cdot \left( \frac{99999}{100000} \right) ^{199} \approx 1,996 \cdot 10^{-3}}\)

b.) Tu szukamy prawdopodobieństwa, ze co najmniej jedna osoba ulegnie wypadkowi, więc prawdopodobieństwa wystarczy dodać do siebie:
\(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{100000}>\frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ n > 50000}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Skok na bungee

Post autor: *Kasia »

Crizz, pierwsze jest ok, ale drugie nie bardzo.

\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1-(\frac{99999}{100000})^{n}}\)
Zakładam, że chodzi o co najmniej jeden wypadek.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Skok na bungee

Post autor: Crizz »

W twoim wzorze już dla \(\displaystyle{ n=1}\) prawdopodobieństwo przekracza \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

Fakt, jedną liczbę źle napisałam - już poprawione.
ODPOWIEDZ