Witam proszę o podanie mi rozwiązania do takiego zadania!
Z koszyka, w którym jest n piłeczek zielonych i 6 białych, losujemy dwie piłeczki.P-wo wylosowania dwóch piłeczek zielonych jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) Oblicz ile piłeczek zielonych znajduje się w koszyku.
Mi po pewnych obliczeniach wyszło 5 ale nie jestem pewny.
Koszyk z kulkami
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
Koszyk z kulkami
Narysuj sobie do tego drzewko.
Na pierwszym poziomie masz: Po lewo zieloną z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6}}\) po prawo nieistotne co jest
Drugi poziom:
Z pierwszej gałęzi masz \(\displaystyle{ \frac{n-1}{n+5}}\) reszta nieistotna
potem masz rownanko \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6} + \frac{n-1}{n+5} = \frac{1}{2}}\)
Na pierwszym poziomie masz: Po lewo zieloną z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6}}\) po prawo nieistotne co jest
Drugi poziom:
Z pierwszej gałęzi masz \(\displaystyle{ \frac{n-1}{n+5}}\) reszta nieistotna
potem masz rownanko \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6} + \frac{n-1}{n+5} = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Koszyk z kulkami
Można i drzewkiem, tylko ma ono jedną gałąź.
Rozwiązaniem jest naturalny pierwiastek równania \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6} \cdot \frac{n-1}{n+5}=\frac{1}{2}.}\)
Chyba jest to 15.
Rozwiązaniem jest naturalny pierwiastek równania \(\displaystyle{ \frac{n}{n+6} \cdot \frac{n-1}{n+5}=\frac{1}{2}.}\)
Chyba jest to 15.