- Oblicz prawdopodobieństwo, że żadna z sześciu skreślonych przez Ciebie liczb nie została wylosowana.
- Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród sześciu skreślonych przez Ciebie liczb są dokładnie 3 wygrywające (a 3 pozostałe nie).
- Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna spośród skreślonych przez Ciebie liczb została wylosowana.
Toto-lotek
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błonie
- Podziękował: 25 razy
Toto-lotek
W Toto-lotku skreślamy 6 liczb spośród 49.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
Toto-lotek
Omega: \(\displaystyle{ {49 \choose 6}}\)
A: \(\displaystyle{ {43 \choose 6}}\)
B:\(\displaystyle{ {6 \choose 3}* {43 \choose 3}}\)
C: \(\displaystyle{ 1- \frac{P(A)}{Omega}}\)
Oczywiscie w zdarzeniu A i B żeby wyszło prawdopodobienstwo trzeba to podzelic przez omege
A: \(\displaystyle{ {43 \choose 6}}\)
B:\(\displaystyle{ {6 \choose 3}* {43 \choose 3}}\)
C: \(\displaystyle{ 1- \frac{P(A)}{Omega}}\)
Oczywiscie w zdarzeniu A i B żeby wyszło prawdopodobienstwo trzeba to podzelic przez omege
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Toto-lotek
a) \(\displaystyle{ P= \frac{ {43 \choose 6}}{ {49 \choose 6}}}\)
b) \(\displaystyle{ P= \frac{ {6 \choose 3} {43 \choose 3} }{ {49 \choose 6} }}\)
c) \(\displaystyle{ P(>=1)=1-P(0)=1- \frac{{43 \choose 6}}{ {49 \choose 6} }}\)
b) \(\displaystyle{ P= \frac{ {6 \choose 3} {43 \choose 3} }{ {49 \choose 6} }}\)
c) \(\displaystyle{ P(>=1)=1-P(0)=1- \frac{{43 \choose 6}}{ {49 \choose 6} }}\)