Mając zmienną losową określićrozkł. prawd. i dystrybuantę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tubuAni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2007, o 22:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Mając zmienną losową określićrozkł. prawd. i dystrybuantę

Post autor: tubuAni »

Witam. Mam następujący problem. Mając zmienną losową określić rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę. W przypadku zmiennych losowych dyskretnych (skokowych) jest to banalne, a w naszym przypadku (zmienna losowa ciągła) nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc

A oto nasze zmienne losowe:

\(\displaystyle{ X(w) = \begin{cases} 2 \ dla \ w=<-2,0> \\ 1 \ dla \ w = 0 \\ w \ dla \ w=(0,2> \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ Y(w) = \begin{cases} w+2 \ dla \ w=<-2,0) \\ 0 \ dla \ w = 0 \\ 2 \ dla \ w=(0,2> \end{cases}}\)
tubuAni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2007, o 22:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Mając zmienną losową określićrozkł. prawd. i dystrybuantę

Post autor: tubuAni »

Naprawdę nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie tego zadania?
ODPOWIEDZ