Polowanie trzech mysliwych...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
meyenii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2009, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

Polowanie trzech mysliwych...

Post autor: meyenii »

Witam, moj pierwszy post

Zadanie brzmi tak:
Trzech mysliwych oddalo po jednym strzele do niedzwiedzia, ktorego zabila jedna kula. Prawdopodobienstwa trafienia przy jednym strzale sa dla tych mysliwych, odpowiednio rowne 0.1 0.4 i 0.8. Oblicz prawdopodobienstwo, ze niedzwiedzia zabil drugi mysliwy.

Niestety nie mam odpowiedzi wiec nie wiem, czy moje rozwiazanie jest prawidlowe. Bede wdzieczny za pomoc i przystepne opisanie rozwiazania
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Polowanie trzech mysliwych...

Post autor: Ateos »

wydaje mi sie, ze tak:
\(\displaystyle{ \frac{9}{10} \cdot \frac{4}{10}= \frac{36}{100}}\)
strzelaja po kolei, jesli 2 ma trafic, to 1 nie moze, 3 pomijamy
meyenii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2009, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

Polowanie trzech mysliwych...

Post autor: meyenii »

Dzieki Ateos za zainteresowanie :]. Musze powiedziec, ze wlasnie tak zrobilem, bo na chlopski rozum to jest logiczne. Troche zametu wprowadzil moj kolega ktory chcial to zrobic korzystajac ze wzoru na prawdopodobienstwo calkowite, czyli 0,4 * 1/3.
ODPOWIEDZ