obliczyc prawdopodobienstwo awarii [zadanie]

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
uraharu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 22 sty 2008, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 9 razy

obliczyc prawdopodobienstwo awarii [zadanie]

Post autor: uraharu »

Pewne urzadzenie musi byc zasilane jednoczesnie z baterii i z sieci. Oba zrodla zasilania pracuja niezaleznie. Prawdopodobienstwo awarii baterii jest rowne 0,03 a awarii sieci 0,07 jakie jest prawdopodobienstwo przestoju urzadzenia z powodu braku zasilania ?

moje obliczenia:
\(\displaystyle{ 0,03 \cdot 0,07 + 0,97 \cdot 0,07 + 0,03 \cdot 0,93}\)

to jest poprawnie?
kadykianus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 15 razy

obliczyc prawdopodobienstwo awarii [zadanie]

Post autor: kadykianus »

Dobrze.
ODPOWIEDZ