Mamy dwa pudełka w których znajdują się szpule nici. W pierwszym 2-białe, 3-czarne, w drugim 4-białe i 1-czarne. Najpierw losujemy pudełko,potem szpulkę. Wylosowano szpulę białą. Które prawdopodobieństwo jest większe wylosowanie białej z pierwszego czy z 2 pudełka.
Proszę mi powiedzieć czy można to zrobić na drzewku i gdzie należy uwzględnić słowa "Wylosowano szpulę białą." czy trzeba rozpatrzyć dwa przypadki - pierwszy gdy z pierwszego pudełka, drugi gdy z drugiego??
Losowanie szpulek
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Losowanie szpulek
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie, że wylosowano szpulę białą
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie, że wylosowana szpula biała pochodzi z pierwszego pudełka
\(\displaystyle{ C}\)- zdarzenie, że wylosowana szpula biała pochodzi z drugiego pudełka
Wzór Bayesa:
\(\displaystyle{ P(B|A)= \frac{P(A\cap B)}{P(A)} = \frac{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5} }{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}+ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }}\)
analogicznie
\(\displaystyle{ P(C|A)= \frac{ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}+ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }}\)
Prawdopodobieństwo jest większe, gdy losujemy kulę białą z drugiego pudełka, co jest oczywiste, bo w drugim pudełku jest więcej białych kul.
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie, że wylosowana szpula biała pochodzi z pierwszego pudełka
\(\displaystyle{ C}\)- zdarzenie, że wylosowana szpula biała pochodzi z drugiego pudełka
Wzór Bayesa:
\(\displaystyle{ P(B|A)= \frac{P(A\cap B)}{P(A)} = \frac{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5} }{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}+ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }}\)
analogicznie
\(\displaystyle{ P(C|A)= \frac{ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }{ \frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}+ \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5} }}\)
Prawdopodobieństwo jest większe, gdy losujemy kulę białą z drugiego pudełka, co jest oczywiste, bo w drugim pudełku jest więcej białych kul.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Losowanie szpulek
... i prawdopodobieństwa wylosowania pudełek są... takie jakie są.Grzegorz t pisze:...
Prawdopodobieństwo jest większe, gdy losujemy kulę białą z drugiego pudełka, co jest oczywiste, bo w drugim pudełku jest więcej białych kul.
Wydaje mi się, że wzór Bayesa nie za bardzo odpowiada treści zadania, chociaż to kwestia dyskusyjna.
Zadanie bardzo łatwo rozwiązuje się metodą drzewek