Turniej piłkarski
Turniej piłkarski
w turnieju piłkarskim każda drużyna rozegrała z każdą z pozostałych jeden mecz. łącznie rozegrano 45 meczów ile drużyn brało udział w turnieju?
bardzo proszę o rozwiązanie
bardzo proszę o rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Turniej piłkarski
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}+n=45}\)
z tego wyjdzie \(\displaystyle{ n=10 \vee n=-9}\)
zatem odpowiedź to 10, bo liczba drużyn nie może byc ujemna
z tego wyjdzie \(\displaystyle{ n=10 \vee n=-9}\)
zatem odpowiedź to 10, bo liczba drużyn nie może byc ujemna
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, o 11:16 przez Swodky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Turniej piłkarski
\(\displaystyle{ {n \choose 2}=45\\
\frac{n!}{2! \cdot (n-2)!}=45\\
\frac{(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}{2(n-2)!}=45\\
\frac{n(n-1)}{2}=45\ \ | \cdot 2\\
n^{2}-n-90=0\\
n=10 \vee n=-9}\)
\frac{n!}{2! \cdot (n-2)!}=45\\
\frac{(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}{2(n-2)!}=45\\
\frac{n(n-1)}{2}=45\ \ | \cdot 2\\
n^{2}-n-90=0\\
n=10 \vee n=-9}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, o 17:05 przez Swodky, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Turniej piłkarski
Można też zrobić tak że:
x-ilość drużyn (\(\displaystyle{ x>0}\) albo nawet\(\displaystyle{ x \ge 2}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x(x-1)=45}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x-90=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=361=19^{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =-9}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=10}\)
I oczywiście -9 odrzucamy
x-ilość drużyn (\(\displaystyle{ x>0}\) albo nawet\(\displaystyle{ x \ge 2}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x(x-1)=45}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x-90=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=361=19^{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =-9}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=10}\)
I oczywiście -9 odrzucamy
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Turniej piłkarski
\(\displaystyle{ x}\) - bo grała każda drużyna
\(\displaystyle{ x-1}\) - bo grała z każdą oprócz siebie
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - bo jak A grała z B i B grała z A to to ten sam mecz, więc każdy mecz liczyliśmy dwukrotnie
\(\displaystyle{ x-1}\) - bo grała z każdą oprócz siebie
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - bo jak A grała z B i B grała z A to to ten sam mecz, więc każdy mecz liczyliśmy dwukrotnie
Turniej piłkarski
Swodky pisze:\(\displaystyle{ {n \choose n-2}=45\\
\frac{n!}{(n-2)! \cdot (n-n+2)!}=45\\
\frac{(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}{2(n-2)!}=45\\
\frac{n(n-1)}{2}=45\ \ | \cdot 2\\
n^{2}-n-90=0\\
n=10 \vee n=-9}\)
z jakiego twierdzenia z prawdopodobienstwa to wiadomo proszę pilnie o odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Turniej piłkarski
kombinacje bez powtórzeńkarrina pisze:Swodky pisze:\(\displaystyle{ {n \choose 2}=45\\
\frac{n!}{2! \cdot (n-2)!}=45\\
\frac{(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}{2(n-2)!}=45\\
\frac{n(n-1)}{2}=45\ \ | \cdot 2\\
n^{2}-n-90=0\\
n=10 \vee n=-9}\)
z jakiego twierdzenia z prawdopodobienstwa to wiadomo proszę pilnie o odpowiedź