Urodzeni danego dnia
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Pomógł: 2 razy
Urodzeni danego dnia
Jakie jest prawdopodobieństwo ze sprosrod 2100 osob osoby od 276 do 340 sa urodzone w poniedzialek ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, o 17:33 przez olak87, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Urodzeni danego dnia
Rozwazmy, zmienna losowa w postaci
\(\displaystyle{ \xi_i}\), która bedzie nam mowic o tym ze \(\displaystyle{ i}\)-ta osoba urodzila sie w poniedziałek.
Mozemy, zauwazyc ze dla kazdej osoby prawdopobienstwa urodzenia w tym samym jest rowne \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\).
Rozwazmy, zatem szukane prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ P(240<\sum\limits_{i=1}^{2100} \xi_i <276)}\)
Zauwazmy, ze w sytuacji gdy podane P zapiszemy nastepująco
\(\displaystyle{ P\left(\frac{240-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}<\frac{\sum\limits_{i=1}^{2100}\xi_i-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}<\frac{276-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)=\\=\Theta\left(\frac{276-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)-\Theta\left(\frac{240-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)}\)
Takie przejscie jest dozwolne na podstawie CTG.
Ponadto \(\displaystyle{ \Theta}\) to dystrybuanta rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
\(\displaystyle{ \xi_i}\), która bedzie nam mowic o tym ze \(\displaystyle{ i}\)-ta osoba urodzila sie w poniedziałek.
Mozemy, zauwazyc ze dla kazdej osoby prawdopobienstwa urodzenia w tym samym jest rowne \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\).
Rozwazmy, zatem szukane prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ P(240<\sum\limits_{i=1}^{2100} \xi_i <276)}\)
Zauwazmy, ze w sytuacji gdy podane P zapiszemy nastepująco
\(\displaystyle{ P\left(\frac{240-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}<\frac{\sum\limits_{i=1}^{2100}\xi_i-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}<\frac{276-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)=\\=\Theta\left(\frac{276-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)-\Theta\left(\frac{240-2100\cdot \frac{1}{7}}{\sqrt{2100\cdot\frac{1}{7}\cdot\frac{1}{6}}}\right)}\)
Takie przejscie jest dozwolne na podstawie CTG.
Ponadto \(\displaystyle{ \Theta}\) to dystrybuanta rozkładu \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Urodzeni danego dnia
Zakładając, że tam pisze "od 240 do 276" to treść zadania wyraźnie sugeruje, że mamy ustawionych w rzędzie 2100 osob, i pytamy się jakie jest prawd. że osoby stojące na miejscach od 240 do 276 urodziły się w poniedziałek. Dlatego poprawne rozwiązanie wyglada tak:
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{7}\right)^{276-239} \cdot \left(\frac{6}{7}\right)^{2100-(276-239)}}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{7}\right)^{276-239} \cdot \left(\frac{6}{7}\right)^{2100-(276-239)}}\)