rzut kostka do gry dopoki nie wyrzucimy 6

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
letys_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 sty 2009, o 20:29

rzut kostka do gry dopoki nie wyrzucimy 6

Post autor: letys_1 »

Mateusz i Lukasz rzucają na zmianę sześcienna kostką symetryczną, dopóki któryś nie wyrzuci szóstki. Zabawę rozpoczyna Mateusz. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) Mateusz rzuci 2 razy kostka?
b) Lukasz rzuci 2 razy kostka?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

rzut kostka do gry dopoki nie wyrzucimy 6

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ a) \ \frac{5}{6}\cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{1}{6}+\ \frac{5}{6}\cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6}\cdot \frac{1}{6}.}\) \(\displaystyle{ b) \ \ \frac{5}{6}\cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6}}\cdot \frac{1}{6}+\ \frac{5}{6}\cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6}}\cdot \frac{5}{6}\cdot \frac{1}{6}.}\).
ODPOWIEDZ