Czas pracy baterii produkowanych w pewnym
zakładzie ma rozkład normalny z wartoscia srednia
346 godz. i odchyleniem standardowym 144 godz. Jakie
jest prawdopodobienstwo, ze bateria przestanie
działac przed upływem 200 godzin pracy?
Czas pracy baterii produkowanych w pewnym
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Czas pracy baterii produkowanych w pewnym
Niech \(\displaystyle{ \zeta}\) bedzie zmienna losowa, ktora bedzie nam mowic o czasie dzialania baterii. Ponadto \(\displaystyle{ \zeta}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(346,144)}\).
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(\zeta<200)=P(\frac{\zeta - 346}{144}<\frac{200-346}{144})=\theta(-1.01)}\)
,gdzie \(\displaystyle{ \Theta}\) to dystrybuanta rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(\zeta<200)=P(\frac{\zeta - 346}{144}<\frac{200-346}{144})=\theta(-1.01)}\)
,gdzie \(\displaystyle{ \Theta}\) to dystrybuanta rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)