oblicz prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ P( A^{,} \cap B^{,}}\))jesli \(\displaystyle{ P( A^{,})= \frac{1}{3}}\),
\(\displaystyle{ P( B^{,})= \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(A\capB)= \frac{1}{2}}\)
Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu
Maturka?
\(\displaystyle{ A' \cap B' = (A \cup B)' \\ P(A' \cap B') = P ((A \cup B)') = \\ = 1-P(A \cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A \cap B)) = \\ =1-1+P(A')-1+P(B')+P(A \cap B)= \ldots = \frac{1}{12}}\)
\(\displaystyle{ A' \cap B' = (A \cup B)' \\ P(A' \cap B') = P ((A \cup B)') = \\ = 1-P(A \cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A \cap B)) = \\ =1-1+P(A')-1+P(B')+P(A \cap B)= \ldots = \frac{1}{12}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu
To jest pełne rozwiązanie. Zostało tylko podstawić. Może wypadałoby troszkę się przyłożyć i samemu spróbować coś zrobić?