Bardzo proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu:
...mam nóż na gardle,kilka zadań.
Ja jestem umysł humanistyczny ale egzaminy muszę zdać.Więc może chociaż wytłumaczenie?
12. Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w drugim rzucie jest więcej niż w pierwszym.
15. Rzucamy 5 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A – wypadły co najmniej 3 reszki
B – wypadły co najwyżej 3 reszki
16. W urnie jest 12 kul: 8 czerwonych i 4 zielone. Losujemy jedną kulę, odkładamy ją na bok i losujemy drugą. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania za drugim losowaniem kuli czerwonej?
Zaproponuj podobne zadanie i rozwiąż je metodą „drzewa stochastycznego". (Możesz go nie rysować).
17. Rzucamy 10 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że orzeł wypadnie dokładnie 3 razy?
18. Rzucamy 25 razy kostką do gry. Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wyrzuconych „piątek".
Polecam zapoznać się z różnicą między prawdopodobieństwem a kombinatoryką. Kasia
kulki monety kostki
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
kulki monety kostki
Wydaję mi się, że w pierwszym będzie \(\displaystyle{ \frac{15}{36}}\) ale najlepiej jak to jeszcze ktoś policzy
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
kulki monety kostki
Ad 12
Zdarzeń: 36.
Liczby równe - zdarzeń: 6.
Pierwsza mniejsza = druga mniejsza (tyle samo zdarzeń).
Czyli faktycznie \(\displaystyle{ \frac{15}{36}}\)
Ad 15
Schemat Bernoulliego.
Ad 17
j.w.
Zdarzeń: 36.
Liczby równe - zdarzeń: 6.
Pierwsza mniejsza = druga mniejsza (tyle samo zdarzeń).
Czyli faktycznie \(\displaystyle{ \frac{15}{36}}\)
Ad 15
Schemat Bernoulliego.
Ad 17
j.w.