Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ps1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2009, o 20:31

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: ps1986 »

Niech \(\displaystyle{ \Omega}\) = {\(\displaystyle{ \omega_{1}}\), \(\displaystyle{ \omega_{2}}\), \(\displaystyle{ \omega_{3}}\)},
P(\(\displaystyle{ \omega_{1}}\)) = 0,25, P(\(\displaystyle{ \omega_{2}}\)) = 0,5, P(\(\displaystyle{ \omega_{3}}\)) = 0,25

oraz

X(\(\displaystyle{ \omega_{1}}\)) = 1, X(\(\displaystyle{ \omega_{2}}\)) = 2, X(\(\displaystyle{ \omega_{3}}\)) = 0
X(\(\displaystyle{ \omega_{1}}\)) = 2, X(\(\displaystyle{ \omega_{2}}\)) = 0, X(\(\displaystyle{ \omega_{3}}\)) = 1
X(\(\displaystyle{ \omega_{1}}\)) = 0, X(\(\displaystyle{ \omega_{2}}\)) = 1, X(\(\displaystyle{ \omega_{3}}\)) = 2

Porównać rozkłady zmiennych losowych X+Y, Y+Z, oraz XY i YZ,
Podać rozkład zmiennej losowej X + Y - Z

Proszę o pomoc

co to znaczy porównać rozkłady?
Jak będzie wyglądał rozkład zmiennej losowej?
ODPOWIEDZ